Class 5 Social Studies Chapter 1 - Exercise

The Globe - Important Questions and Answers


A. Fill in the blanks.

  1. The Earth rotates about an imaginary line called the axis.
  2. The Earth is dived into two imaginary hemispheres along an imaginary line called the Equator.
  3. Latitudes are the lines that run parallel to the Equator.
  4. On a globe, the lines running between two poles are called longitude or meridians.
  5. The latitude marked by 23.5° S is known as the Tropic of Capricorn.
  6. The Meridian marked by 0° is called the Prime Meridian.

B. Match the columns.


1.       Arctic Circle

(B) 66.5° N 

2.       Antarctica Circle

(D) 66.5° S

3.       Tropic of Cancer

(A) 23.5° N

4.       Greenwich

(C) 0° Meridian



C. Answer the following questions.

  1. How is the globe useful?

    Answer: Globe is a small model of the Earth.
    It is used -
    - for the study of the Earth, and
    - to know the shape and location of the continents, oceans, seas, countries, and cities.

  2. Why are latitudes and longitudes drown on the globe?

    Answer: To locate places on the globe.

  3. What is the Prime Meridian?

    Answer: The longitude between the poles running through the Royal Observatory at Greenwich in London (0°) is called the Prime Meridian or the Greenwich Meridian.

  4. If a place has a latitude of 10° N, is it in the Northern or Southern Hemisphere?

    Answer: The place is located in the Northern hemisphere.

  5. We know that the nearer a place is to the poles, the cooler it is likely to be.
    Which city of the following is likely to be colder?

    (a) City X (30° N, 25° W) or City Y (60°N, 20°E)
    (b) City W (40° S, 75° E) or City Z (75° S, 50° W)

    Answer:
    (a) City Y (60° N) is colder as it is nearer to the North pole.
    (b) City Z (75° S) is colder as it is nearer to the South pole.

D. Multiple choice questions.

  1. Which of these is an imaginary line?
    (A) Equator
    (B) Longitude
    (C) Latitude
    (D) All of these

  2. Which of these pertains to the North Pole?
    (A) 90° N
    (B) 0° N
    (C) 180° N
    (D) 180° S

  3. Which of these lies in the Southern Hemisphere?
    (A) Tropic of Cancer
    (B) Arctic Circle
    (C) Tropic of Capricorn
    (D) All of these

  4. The longitude of a place tells us
    (A) how far north or south a place is from the Equator
    (B) how far east or west a place is from the Equator
    (C) how far north or south a place is from the Prime Meridian
    (D) how far east or west a place is from the Prime Meridian

  5. The longest latitude is the:
    (A) Tropic of Cancer
    (B) Tropic of Capricorn
    (C) Equator
    (D) All of these

  6. The longest longitude is the:
    (A) the Prime Meridian
    (B) 180° East
    (C) 90° West
    (D) they are all equal

E. Extra questions

  1. What is the actual shape of the Earth?

    Answer: The Earth is flat at the poles and bulges at the Equator.

    Image By Stefan KΓΌhn (Fotograf) - https://commons.wikimedia.org


  2. What are the two important tools used for the study of the Earth?

    Answer: (1) Maps and (2) Globes.

  3. What is the value of the Earth's tilt at its axis?

    Answer: 23.5°

    Image By I, Dennis Nilsson - https://commons.wikimedia.org

  4. Which is the largest globe in the world?

    Answer: The largest globe in the world in Eartha. It is located in Yarmouth, USA.

  5. What are the features of latitudes?

    Answer:
    1. Latitudes are parallel to each other and run from east to west direction.
    2. Latitudes have equal distance between them everywhere.
    3. All the latitudes are complete circles, except the North and South Pole, which are points.
    4. The length of the latitudes decreases from the Equator to the poles.

  6. What are the features of longitude?

    Answer:
    1. The longitudes are the semi-circles run between the poles from north to south.
    2. Longitudes have the largest space between them at the Equator and merge at the poles.

  7. What do you understand by the Global Grid?

    Answer: Network of the latitudes and longitudes is called the grid on the globe. This grid is used to locate any place of the globe/Earth.

  8. What are the important latitudes?

    Answer:
    1. North Pole (90° N)
    2. Arctic Circle (66.5° N)
    3. Tropic of Cancer (23.5° N)
    4. Equator (0°)
    5. Tropic of Capricorn (23.5° S)
    6. Antarctic Circle (66.5° S)
    7. South Pole (90° S)

  9. What is an international date line?

    Answer: The 180° East and the 180° West longitudes meet and form a single line on the opposite side of the world. This line is called the 180° longitude or the international dateline.

  10. What is the other name for the latitudes?

    Answer: Parallels

  11. What is the angle between the latitudes and longitudes?

    Answer: The latitudes and longitudes cut each other at the right angles (90°).

Post a comment

1 Comments

  1. Nice post.....πŸŠπŸŠπŸ…πŸ…πŸ…πŸ‰πŸ‰

    ReplyDelete