Class 5 Social Studies Chapter 15 - Exercise

Natural Disasters - Questions and Answers


Exercises


A. True or False.

  1. During an earthquake, it is best to take shelter under a tree. False
  2. The flood waters of a river are beneficial for the soil. True
  3. Flooding due to cyclone occurs in coastal areas. True
  4. A tsunami is a massive earthquake. False
  5. Deforestation increase rainfall and reduces the incidence of drought. False

B. Fill in the blanks.

  1. A flood is a natural disaster.
  2. Earthquakes are caused by tremors inside the Earth's surface.
  3. A Cyclone is very strong wind with very heavy rain in coastal areas.
  4. Diseases are likely to break out after floods due to unhygienic conditions after the flood water recede.
  5. The intensity of an earthquake is measured on a Richter scale.
  6. An earthquake under the sea bed can cause a series of high waves in the sea called a tsunami.

C. Answer the following questions.

  1. What is a natural disaster?
    Answer: A naturally occurring event that causes great damage to life and property is called natural disaster.

  2. Why do earthquakes occur?
    Answer: Earthquakes occur due to sudden movements under the earth's surface.

  3. What should you do if you feel an earthquake while you are in the house?
    Answer: We should run out of the house building and go to an open area away from tall buildings and trees.

    If we can not leave building then we should hide under a table to protect ourselves from falling objects.

  4. Give two reasons why floods occur?
    Answer: 1. Heavy rainfall; 2. Over-flowing rivers

  5. What is a cyclone?
    Answer: A cyclone is a very strong wind with very heavy rainfall in the coastal areas.

  6. What steps can be taken to prevent the occurrence of drought?
    Answer:
    (1) Afforestation
    (2) Rain water harvesting
    (3) Storing water in reservoirs by building dams on rivers.

  7. Why is there food shortage during a drought?
    Answer: Rivers and ponds dry up and crops can not grow. Livestock and other animals die due to shortage of fodder and water. This leads to shortage of food.

  8. What are the possible causes of a tsunami?
    Answer: Underwater earthquakes, volcanic eruptions or landslides under the sea can cause tsunami.

  9. Name two non-government organizations that help people during a natural disaster.
    Answer: Red Cross Society, World Health Organisation (WHO), United Nations Children's Fund (UNICEF).

D. Multiple Choice Questions.

  1. Which of these is not a natural disaster?
    (A) Fire in a forest caused by lightning.
    (B) Fire in a house by electrical short circuit.
    (C) Flooding due to tidal waves in the sea.
    (D) Drought caused by lack of rain.

  2. Which of these is the safest place during an earthquake?
    (A) In the open, away from tall buildings and trees.
    (B) At home under a table
    (C) At home on the roof
    (D) Under a tree.

  3. Which of these gets affected during floods?
    (A) Crops
    (B) Roads
    (C) Transport
    (D) All of these

  4. A cyclone causes:
    (A) floods
    (B) earthquake
    (C) fires
    (D) drought

  5. Deforestation makes a region more prone to (more than one answer could be correct)
    (A) earthquake
    (B) floods
    (C) drought

    (D) cyclones

  6. Which of these will not help prevent a drought?
    (A) Deforestation
    (B) Building of dams
    (C) Water harvesting
    (D) Afforestation

E. Extra Questions and Answers.

  1. What are the examples of natural disasters.
    Answer: Earthquakes, floods, volcanic eruptions, droughts, cyclones, hurricanes, tsunamis etc.

  2. What is Seismology?
    Answer: The study of earthquakes is called seismology.

  3. What are Seismographs?
    Answer: The instrument that are used to study earthquakes are called seismographs.

  4. What is a Richter Scale?
    Answer: The scale at which the intensity of an earthquake is measured is called Richter scale.

  5. What does a Richter scale tell us about earthquakes?
    Answer: 3 or less on Richter scale is weak earthquake.
    Above 3 and below 6 on Richter scale is a moderate earthquake.
    Above 6 on Richter scale is a strong and destructive earthquake.

  6. Describe the Earthquake that came in 2001 in India?
    Answer: On 26 January 2001, A massive earthquake came at the city of Bhuj in Gujarat. It caused so much of destruction. About 20,000 people lost their lives.

  7. How are buildings constructed to sway with the earthquakes?
    Answer: These days earthquake proof building and bridges are constructed so that these don't collapse during earthquakes.

  8. What are aftershocks?
    Answer: Smaller shocks shake the ground repeatedly even after several days after the earthquake. These small shock are called the aftershocks.

  9. How does a flood affect our lives?
    Answer:
    > Floods damage crops, roads, buildings etc.
    > They also affect electricity and water supply.
    > Transport and communication is disturbed by floods.
    > Floods cause shortage of food and shelter.
    > Floods cause unhygienic conditions that cause the break out of diseases.
     
  10. What are the advantages of floods?
    Answer: Flood water brings new soil from the hills and deposits in the plain areas. This process makes the plain areas very fertile and very good for agriculture.

  11. How can we prevent floods?
    Answer:
    > High embankments - Prevent floods.
    > Trees (afforestation) - To control the speed of water.
    > Check dams - To check the flow of water and prevent floods.

  12. What are tidal waves?
    Answer: The high waves caused by very strong winds and heavy rains are called tidal waves.

  13. Which states are prone to cyclones?
    Answer: Odisha, Andhra Pradesh, West Bengal, Gujarat and Maharashtra.

  14. Which states are frequently affected by floods?
    Answer: Utter Pradesh, Bihar, West Bengal, Assam.

  15. How can we stay safe from cyclones?
    Answer: We can go to a safer place (away from the coastal areas) when there is a warning of c cyclone. We can take our animals and belongings with to the safer place.

  16. What are check dams?
    Answer: Check dam is a small and temporary dam constructed in the flow of water to prevent floods.

  17. What is a drought?
    Answer: Severe shortage of water is called drought. Rivers and ponds dry up. Crops don't grow due to the shortage of water. Animals also die due to the shortage of water and fodder.

  18. What is a famine?
    Answer: When people die due to shortage of food, it is called famine.

  19. What is an epidemic?
    Answer: When so many people in an area due to diseases. it is called epidemic.

  20. How dangerous can a tsunami be?
    Answer: In a tsunami, a series of high waves are generated. This waves can be high up to 20 meters and these waves can travel up to hundreds kilometers per hour. These waves strike suddenly and cause great damage.

  21. Describe the tsunami of 2004?
    Answer: On 26 December 2004, a huge tsunami hit several south and south-eastern countries on Asia. Almost 3 lakh people were killed and so much of destruction was caused.

  22. Which government organisation do the relief work during a natural disaster?
    Answer: NDRF - Natural Disaster Response Force

Post a comment

0 Comments