Class 6 History Chapter 1 - Exercise

Chapter 1 - What, Where, How, and When?






Multiple Choice Questions

  1. People who gathered their food are called……………….
    (a) hunters
    (b) skilled gatherers
    (c) farmers
    (d) merchants

  2. The places where rice was first grown are located in ………………
    (a) north of the Vindhyas
    (b) Sulaiman hills
    (c) on the banks of the Ganga
    (d) the Garo hills

  3. …… was not used in the old books.
    (a) Prakrit
    (b) Hindi
    (c) Sanskrit
    (d) Tamil

  4. The kingdom of Magadha was located ……………
    (a) on the banks of the Indus
    (b) in the south of the Vindhyas
    (c) in the area along Ganga’s tributaries in the south of Ganga.
    (d) in the Garo hills region.

Fill in the Blanks

  1. Men and women moved in search of livelihood and to escape from natural disasters.
  2. The name India was given by the Iranians and the greeks.
  3. The bark of the birch tree was used to prepare manuscripts.
  4. Inscriptions were written on hard surfaces like stone and metals.
  5. Traveling from one place to another led to sharing the ideas.


True and False

  1. The first crops were grown almost 8000 years ago. T
  2. The Garo hills are located in the south of India. F
  3. The Magadha Kingdom was set up near the Ganga river. T
  4. The Rigveda is the earliest composition in the Sanskrit language. T
  5. The Iranians and the Greeks called India Bharat. F
  6. Inscriptions were written on the palm leaf. F
  7. The years are counted with reference to the birth of Christ. T
  8. Ordinary people used Prakrit to talk to each other. T

Match the following.

  1. Narmada Valley          Hunting and gathering
  2. Magadha            The first big kingdom
  3. Garo hills         Early agriculture
  4. Indus and its tributaries         The first cities
  5. Ganga Valley         Cities about 2500 years ago


Short Answer Type Questions.

  1. Where are the Sulaiman and Kirthar hills located?

    Answer: The Sulaiman and Kirthar hills are located In the modem day Pakistan.

  2. Which animals were reared by the people the Sulaiman and Kirthar hills?

    Answer: Sheep, goat, cattle, etc.

  3. Where are the Garo hills located at present?

    Answer: North-east of India.

  4. What are tributaries?

    Answer: Tributaries are the smaller rivers that flow into a bigger river.

  5. Name the tributary of the river Ganga.|

    Answer: Son.

  6. Where was Magadha located?

    Answer: Magadha was located in the south of the Ganga.

  7. Why was Magadha famous?

    Answer
    : Magadha was famous because its rulers were very powerful who established a big
  8. kingdom.

  9. What was the job of religious teachers?

    Answer: Religious teachers moved from one place to another to offer instruction and advice to
  10. the people who met on the way.

  11. Where does the word India come from?

    Answer: The word India comes from the Indus, known as Sindhu in Sanskrit.

  12. What is a manuscript?

    Answer: Manuscript is a hand-written text.

  13. What was used in ancient times to write manuscripts?

    Answer: Palm leaf or the bark of the birch tree was used in ancient times to write manuscripts.

  14. What are inscriptions?

    Answer: Inscriptions are writings on relatively hard surfaces like stone or metal.

  15. Why do archaeologists look for bones of animals, birds, and fish?

    Answer: To find out what people ate in the past.

  16. What are the occupations of the people of the Andaman Islands?

    Answer: The people of the Andaman Islands are engaged in fishing, hunting, and collecting forest produce.

  17. List one major difference between manuscripts and inscriptions.

    Answer: Manuscripts were written by hand on palm leaves and inscriptions were engraved on hard surfaces like stones and metals.

  18. How can you know about the past?

    Answer: Manuscripts, inscriptions, archaeological objects.

  19. What are the archaeological objects found by the archaeologists?

    Answer: Animal bones, coins, ornaments, pans, pots, weapons, tools, remains of buildings, plant remains, inscriptions, manuscripts, etc.

  20. Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did?

    Answer: Ordinary men and women did not feel the need of recording what they did. Also, they lacked proper writing methods.

  21. What were the subjects on which books were written in the past?

    Answer: (i) Religious beliefs and practices (ii) Lives of kings (iii) Medicine (iv) Science
    (v) Poetry (vi) Drama (vii) Epics.

  22. What were the reasons for people to travel from one place to another place?

    Answer:
    1. In search of food, water, and shelter.
    2. To escape from natural disasters.
    3. Marched in the armies to conquer other kingdoms.
    4. Traders and merchants traveled with the caravan to sell things.
    5. Religious teachers traveled to teach people about religion.
    6. To explore the places, just for the adventure.

--------

No comments:

Post a comment