Class 5 Social Studies Chapter 3 - Exercise

 Chapter 03: The Movements of the Earth



Exercise


A. Fill in the blanks.

  1. The fixed path along which the Earth revolves around the Sun is called its orbit.
  2. The part of the Earth facing away from the Sun has night.
  3. The imaginary line along which the Earth rotates is called its axis.
  4. Day and night on the Earth are caused by the rotation of the Earth.
  5. In the month of June the North Pole is tilted towards the Sun.

B. True or False

  1. The Earth takes 24 hours to revolve around the Sun. False
  2. The hemisphere of the Earth that is tilted away from the sun gets longer hours of sunlight. False
  3. When the North Pole tilted towards the Sun, the Northern Hemisphere has summer. True
  4. When the Northern Hemisphere has day, the Southern Hemisphere has night. False

C. Answer the following Questions.

  1. How many different types of motions does the Earth have?

    Answer: The Earth has two types of motions.
    (1) Rotation on its axis.
    (2) Revolution around the Sun along the orbit.

  2. What is meant by 'rotation' of the Earth? What is the effect of the rotation?

    Answer: The spinning motion of the Earth about an imaginary line (axis) is called the rotation of the Earth. The rotation of the Earth causes the days and nights.

  3. Why is one day and one night on the Earth of 24 hours?

    Answer: Because the Earth completes one rotation about its axis in 24 hours.

  4. In the month of June it is summer on the Northern Hemisphere and winter in the Southern Hemisphere. Why?

    Answer: In the month of June, the North Pole is tilted towards the Sun and the Northern Hemisphere receives more heat. Hence we have summer in the Northern Hemisphere.

    And in June, the South Pole is away from the Sun. The Southern Hemisphere receives lesser heat. That is why it is winter in the Southern Hemisphere.

  5. Why do the seasons repeat year after year?

    Answer: The Earth completes it revolution around the Sun in one year (365 days). The positions of Earth repeats in each revolution. So the seasons are repeated every year around the same time.

D. Multiple Choice Questions.

  1. We see the Sun rising in the east and setting in the west. This happens because
    (A) The Earth revolves around the Sun.
    (B) The Sun revolves around the Earth.
    (C) The Earth spins on its axis.
    (D) The Sun spins on its axis.

  2. When the North Pole is tilted towards the Sun,
    (A) The Northern Hemisphere has summer and the Southern Hemisphere has winter.
    (B) The Northern Hemisphere has winter and the Southern Hemisphere has summer.
    (C) Both hemispheres have summer.
    (D) Both hemisphere have winter.

  3. The seasons are caused by the
    (A) Rotation of the Earth.
    (B) Revolution of the Earth around the Sun.
    (C) Rotation of the Sun.
    (D) Revolution of the Sun around the Earth.

  4. You are 10 years old today. You will be 11 after
    (A) The Earth completes one rotation on its axis.
    (B) The Earth completes one revolution around the Sun.
    (C) The Sun completes one revolution around the Sun.
    (D) One year - which is not related to movement of the Earth.

E. Extra Questions

  1. What is the other name for Autumn?
    Answer: The other name for Autumn is Fall. (leaves fall off the trees in this season)

  2. What is the tilt of the Earth?
    Answer: The Slanting of the Earth by 23.5 degree is called the tilt of the Earth.

  3. When does the Spring come in India?

    Answer: Spring comes in India during March - April. Spring comes between the winter and the summer seasons.

  4. What are the important positions of the Earth in its orbit around the Sun?
    Answer:
    Periapsis: On this day, the Earth is nearest to the Sun. Generally it comes around 3 January.

    Apoapsis: On this day, the Earth is farthest to the Sun. Generally it comes around 3 July.

    Equinox:
    21 March - The Earth receives equal amount of heat in both the hemispheres.
    23 September - The Earth receives equal amount of heat in both the hemispheres.
    Line connecting this two days is called the "Equinox".

    Line of Solstice:
    21 June - The longest day (shortest night) in the Northern Hemisphere.
    21 December - The shortest day (longest night) in the Northern Hemisphere.
    Line joining these two days is called the "Line of Solstice".
     
  5. What causes the seasons?
    Answer: The revolution and the obliquity of the Earth cause the seasons.

  6. Which direction does the Earth rotate in?
    Answer: The Earth rotates from west to east direction.

  7. What would happen if the Earth's axis is not tilted?
    Answer: If the axis is not tilted then both the hemispheres will receive equal amount of heat throughout the year. And we will not have the seasons. The Climate will be same in both the hemispheres.

  8. What would happen if the Earth stop rotating?
    Answer: One side of the Earth will always receive the Sun light (daytime) and other part will always be dark (night).

  9. Why does the Sun rise in the east direction and set in west direction?
    Answer: The Earth rotates from west to east direction. So the east side will face the Sun before the west side. That is why we see the Sun rising in the east and setting in the west.

  10. Why do we have opposite seasons in the Northern and Southern hemispheres?
    Answer: The Earth is tilted by 23.5 degrees. Because of the tilt both the hemisphere receive different amount of heat. If the Northern Hemisphere is facing the Sun then the Southern Hemisphere will be away from the Sun.

    Similarly, if the Northern Hemisphere is away from the Sun, the Southern Hemisphere will face the Sun.

    The Hemisphere receiving more heat will experience the summer and other hemisphere will have winter.

Post a comment

1 Comments